Vesti

print


18.11.2015.

Tokom oktobra Plovput izvršio tehničko održavanje zimovnika u Novom Sadu za prihvat plovila u nepovoljnim vremenskim uslovima

Tokom oktobra 2015. godine Direkcija za vodne puteve je izvršila bagerovanje rečnog nanosa na ulazu i u bazenu zimovnika na reci Dunav u Novom Sadu, u skladu sa nadležnostima definisanim Zakonom o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama. Radovi su izvedeni refulernim bagerom Mlava Direkcije za vodne puteve. Bager je sve vreme tokom izvođenja radova bio opremljen aktivnim AIS uređajem koji omogućava lociranje i praćenje plovila, u skladu sa odredbama Zakona o plovidbi i lukama na unutašnjim vodama (Sl. glasnik Republike Srbije br. 72/10, 121/12, 18/15) i Uredbe o vrstama RIS usluga i početku njihove obavezne primene (Sl. glasnik Republike Srbije br. 63/13).

Zimovnik

Nanos izbagerovan tokom procesa tehničkog održavanja zimovnika vraćen u maticu reke, u skladu sa prihvaćenim principom održavanja balansa pronosa nanosa u reci Dunav.

Tehničko održavanje zimovnika podrazumeva bagerovanje rečnog nanosa sa ulaza u zimovnik i iz dela bazena zimovnika. To su mesta na kojima, zahvaljujući prirodnim morfološkim procesima u reci, dolazi do povećanog taloženja rečnog nanosa i smanjenja raspoloživih dubina koje ograničavaju i pri niskim vodostajima sprečavaju ulazak i izlazak plovila.

Osnovni cilj bagerovanja rečnog nanosa je obezbeđivanje minimalne dubine koja je neophodna za siguran ulazak, izlazak i boravak plovila u zimovnicima. Zimovnici imaju važnu funkciju u sistemu unutrašnjih plovnih puteva, jer predstavljaju sigurna mesta za plovila u periodima nepovoljnih i složenih hidrometeoroloških uslova (zimi u periodima ledostaja i ledohoda, kao i u uslovima vetra i magle).


Nazad



Ključne reči za povezane vesti:
bagerovanje



preuzimanje-dokumenata

informator

javne nabavke

foto-galerija

newsletter

Konkursi



Informator o radu
Registar administrativnih postupaka

Stakeholders' Forum


DAVID obrasci


post