Vesti

print


02.10.2015.

U toku tehničko održavanje zimovnika u Novom Sadu za prihvat plovila u nepovoljnim vremenskim uslovima

bagerovanje zimovnika

U periodu oktobar-novembar 2015. godine Direkcija za vodne puteve Plovput vrši bagerovanje rečnog nanosa na ulazu i u bazenu zimovnika na reci Dunav u Novom Sadu, u skladu sa nadležnostima definisanim Zakonom o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama. Radovi se izvode refulernim bagerom Mlava Direkcije za vodne puteve. Bager je adekvatno opremljen opremom za automatsku identifikaciju plovila u okviru RIS sistema.

bagerovanje

Nanos izbagerovan tokom procesa tehničkog održavanja zimovnika se vraća u maticu reke, u skladu sa prihvaćenim principom održavanja balansa pronosa nanosa u reci Dunav.

Tehničko održavanje zimovnika podrazumeva bagerovanje rečnog nanosa sa ulaza u zimovnik i iz dela bazena zimovnika. To su mesta na kojima, zahvaljujući prirodnim morfološkim procesima u reci, dolazi do povećanog taloženja rečnog nanosa i smanjenja raspoloživih dubina koje ograničavaju i pri niskim vodostajima sprečavaju ulazak i izlazak plovila.

Osnovni cilj bagerovanja rečnog nanosa je obezbeđivanje minimalne dubine koja je neophodna za siguran ulazak, izlazak i boravak plovila u zimovnicima.

Zimovnici imaju važnu funkciju u sistemu unutrašnjih plovnih puteva, jer predstavljaju sigurna mesta za plovila u periodima nepovoljnih vremenskih uslova (zimi u periodima ledostaja i ledohoda, u uslovima vetra i magle).


Nazad



Ključne reči za povezane vesti:
bagerovanje



preuzimanje-dokumenata

informator

javne nabavke

foto-galerija

newsletter

Konkursi



Informator o radu
Registar administrativnih postupaka

Stakeholders' Forum


DAVID obrasci


post