print


30.06.2010.

U utorak, 29. juna 2010. godine, u Srbiji je obeležen međunarodni dan reke Dunav. U okviru proslave Dana Dunava, na Zemunskom keju umetnici su naslikali Interaktivnu Dunavsku ulicu koja je predstavljala reku Dunav sa šest punktova - mesta u podunavskom slivu: Bezdan, Gornje Podunavlje, Veliko ratno ostrvo, Deliblatska peščara, Đerdap, Koviljsko Petrovaradinski rit. Na svakom od punktova posetioci su mogli da se upoznaju sa ugroženim biljnim i životinjskim vrstama i da nauče kako da ih zaštite.

Proslava Dana Dunava pokrenuta je pre sedam godina sa ciljem podizanja svesti o neophodnosti očuvanja jedne od najlepših evropskih reka, kao i isticanja značaja Dunava za život i budućnost više od 80 miliona ljudi koji žive u njegovom slivu. Dan Dunava predstavlja integralni deo saradnje podunavskih zemalja i proslavlja se u svih četrnaest zemalja potpisnica Konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju reke Dunav, sa idejom da se podigne svest o značaju očuvanja reke kod što većeg broja pojedinaca, kao i da se apeluje na racionalnu upotrebu vodnih resursa.

Inicijator obeležavanja Dana Dunava u zemljama širom Evrope je Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (International Commission for the Protection of the Danube River – ICPDR), sačinjena od 14 zemalja podunavskog regiona. Misija ove komisije je da promoviše i koordinira održivo i integralno upravljanje vodama, uključujući i zaštitu, poboljšanje i racionalnu upotrebu voda u cilju dobrobiti zemalja dunavskog sliva i njihovih stanovnika. Tadašnja Savezna Republika Jugoslavija je 30. januara 2003. godine ratifikovala Konvenciju o zaštiti reke Dunav, a punopravni član Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav postala je 19. avgusta 2003. godine.


Nazad



Ključne reči za povezane vesti:
Međunarodni dan Dunava



preuzimanje-dokumenata

informator

javne nabavke

foto-galerija

newsletter

Konkursi



Informator o radu
Registar administrativnih postupaka

Stakeholders' Forum


DAVID obrasci


post