Vesti

print


30.06.2012.

Međunarodni dan Dunava (29. jun) obeležen u Srbiji nizom manifestacija

Međunarodni dan Dunava (29. jun) obeležen je u 29 gradova širom Srbije, kao i u ostalih 13 podunavskih zemalja. “Dunav je krvotok zemalja kroz koje protiče i obaveza je Srbije, kao potpisnice međunarodnih obaveza, da ga zaštiti. Ja sam se uverio da vaša zemlja svake godine napreduje u zaštiti ove bitne evropske reke", rekao je, tokom proslave održane na Adi Huji u Beogradu, gospodin Philip Weller, generalni sekretar Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav.

Proslava Dana Dunava pokrenuta je pre devet godina sa ciljem podizanja svesti o neophodnosti očuvanja jedne od najlepših evropskih reka, kao i isticanja značaja Dunava za život i budućnost više od 80 miliona ljudi koji žive u njegovom slivu. Dan Dunava predstavlja integralni deo saradnje podunavskih zemalja i proslavlja se u svih 14 zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju reke Dunav, sa idejom da se podigne svest o značaju očuvanja reke kod što većeg broja pojedinaca, kao i da se apeluje na racionalnu upotrebu vodnih resursa.

Inicijator obeležavanja Dana Dunava u zemljama širom Evrope je Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (International Commission for the Protection of the Danube River – ICPDR), sačinjena od predstavnika 14 zemalja podunavskog regiona i Evrpske unije. Misija ove komisije je da promoviše i koordinira održivo i integralno upravljanje vodama, uključujući i zaštitu, poboljšanje i racionalnu upotrebu voda u cilju dobrobiti zemalja dunavskog sliva i njihovih stanovnika.


Nazad



Ključne reči za povezane vesti:
Međunarodni dan Dunava



preuzimanje-dokumenata

informator

javne nabavke

foto-galerija

newsletter

Konkursi



Informator o radu
Registar administrativnih postupaka

Stakeholders' Forum


DAVID obrasci


post