Vesti

print


01.07.2013.

Međunarodni dan Dunava - 29. jun - obeležava se i ove godine u Srbiji nizom manifestacija

Kampanja Dan Dunava, koja se održava pod sloganom "Ja volim Dunav. Volimo ga zajedno", traje tri meseca i obuhvata centralnu proslavu u Beogradu, manifestacije širom 27 podunavskih gradova kao i studentski eko kamp. Centralna proslava u Beogradu održana je 30. juna ove godine na Adi Huji i označila je početak njene revitalizacije. Obnavljanje ove jedinstvene gradske oaze važno je jer ovo mesto predstavlja još jednu tačku okupljanja građana na Dunavu na samo nekoliko kilometara od centra Beograda.

Proslava Dana Dunava pokrenuta je pre deset godina sa ciljem podizanja svesti o neophodnosti očuvanja jedne od najlepših evropskih reka, kao i isticanja značaja Dunava za život i budućnost više od 80 miliona ljudi koji žive u njegovom slivu. Dan Dunava predstavlja integralni deo saradnje podunavskih zemalja i proslavlja se u svih 14 zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju reke Dunav, sa idejom da se podigne svest o značaju očuvanja reke kod što većeg broja pojedinaca, kao i da se apeluje na racionalnu upotrebu vodnih resursa.

Inicijator obeležavanja Dana Dunava u zemljama širom Evrope je Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (International Commission for the Protection of the Danube River – ICPDR), sačinjena od predstavnika 14 zemalja podunavskog regiona i Evrpske unije. Misija ove komisije je da promoviše i koordinira održivo i integralno upravljanje vodama, uključujući i zaštitu, poboljšanje i racionalnu upotrebu voda u cilju dobrobiti zemalja dunavskog sliva i njihovih stanovnika.

Za vise informacije, posetite www.sacuvajmodunav.rs


Nazad



Ključne reči za povezane vesti:
Dan Dunava



preuzimanje-dokumenata

informator

javne nabavke

foto-galerija

newsletter

Konkursi



Informator o radu
Registar administrativnih postupaka

Stakeholders' Forum


DAVID obrasci


post