Vesti

print


01.04.2014.

Radionica za zainteresovane strana projekta CO-WANDA održana 27. marta 2014. godine u Beogradu.

co-wanda-logo

Radionica za zainteresovane strane projekta CO-WANDA održana je 27. marta 2014. godine u Beogradu, u organizaciji Direkcije za vodne puteve Plovput. Na radionici su učestvovali predstavnici Ministarstva saobraćaja, Lučkih kapetanija, Uprave za određivanje sposobnosti brodova za plovidbu, Agencije za upravljanje lukama, Međunareodne komisije za sliv reke Save, Republičke agencije za prostorno planiranje, Javnog vodoprivrednog preduzeća Vode Vojvodine, Republičkog hidrometeorološkog zavoda, viadonau – austrijske kompanije za plovne puteve (vodećeg partnera na projektu CO-WANDA), nevladinih organizacija i dr.

co-wanda-27-03-2014

G-din, Hans Berger, viadonau, menadžer projekta CO-WANDA, predstavio je rezultate dosadašnjeg rada na projektu, koji se odnose na analizu prakse upravljanja brodskim otpadom u različitim zemljama, vrste brodskog otpada, sa posebnim fokusom na zauljeni i zamaščeni brodski otpad kao najopasniji po prirodu u životnu sredinu, pravce usaglašavanja i neophodnost međunadodne koordinacije u procesu održivog upravljanja brodskim otpadom na Dunavu u budućnosti, različite vrste objekata za prikupljanje brodskog otpada koji postoje u različitim zemljama (stacionarne i pokretne objekte).

co-wanda-27-03-2014

Predstavnici Direkcije za vodne puteve predstavili su dosadašnje rezultate rada na analizi potencijalne upotrebe rečnih informacionih servisa u procesu koordiniranog upravljanja brodskim otpadom na međunarodnom nivou, status implementacije i perspektive razvoja rečnih informacionih servisa po pojedinim zemljama podunavskog sliva, kao i planove i rezultate pilot aktivnosti testiranja različitih komponenti rečnih informacionih servisa za potrebe kontrole i upravljanja brodskom otpadom od strane nadležnih državnih organa i svih učesnika u unutrašnjoj plovidbi.

Zbog velike zainteresovanosti učesnika, Direkcija za vodne puteve će organizovati još jednu radionicu za zainteresovanse strane projekta CO-WANDA u septembru 2014. godine.

Osnovni cilj projekta CO-WANDA (Convention on Waste Management for Inland Navigation on the Danube - Konvencija o upravljanju brodskim otpadom na Dunavu) je priprema predloga za međunarodno usaglašeno i koordinirano rešenje za upravljanje brodskim otpadom na reci Dunav, sa posebnim akcentom na zauljeni i zamašćeni otpad. Projekat je sufinansiran od strane Evropske unije u okviru četvrtog poziva Programa transnacionalne saradnje Jugoistočna Evropa, a naslednik je projekta WANDA koji je finansiran u okviru prvog poziva ovog EU programa. Implementacija projekta je započela 28. septembra 2012. godine, a trajaće dve godine. U projektu učestvuje 11 partnera iz 9 podunavskih zemalja, a uloga Plovputa je koordinacija aktivnosti vezanih za analizu i testiranje potencijalne upotrebe rečnih informacionih servisa u domenu međunarodno koordiniranog upravljanja brodskim otpadom na celom toku reke Dunav.

Za više informacija o projektu CO-WANDA, kao i o EU Programu transnacionalne sradnje Jugoistočna Evropa, posetite:
co-wandaproject.eu
southeast-europe.net


Nazad



Ključne reči za povezane vesti:
CO-WANDA



preuzimanje-dokumenata

informator

javne nabavke

foto-galerija

newsletter

Konkursi



Informator o radu
Registar administrativnih postupaka

Stakeholders' Forum


DAVID obrasci


post