Vesti

print


17.09.2012.

Četvrti sastanak Foruma zaintresovanih strana projekta održan 14. septembra u Beogradu

Sastanak Foruma zainteresovanih strana projekta „Priprema dokumentacije za hidrotehničke radove na kritičnim sektorima na reci Dunav u Srbiji“, četvrti po redu, održan je 14. septembra 2012. godine u Beorgadu, u prostorijama Direkcije za vodne puteve. Sastanku su prisustvovali predstavnici organizacija civilnog društva i državnih institucija koje su zainteresovane strane projekta (Ministarstvo saobraćaja, Ministarstvo energetike, razvoja i životne sredine, Direkcija za vode (Nacionalni ICPDR koordinator), Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Svetski fond za zaštitu prirode (WWF), Aqua et Archaeologia, Centar za ekologiju i održivi razvoj, Lokalna agenda 21 za Kostolac, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj, Inter-institucionalna profesionalna mreža u sektoru voda Srbije, Privredna komora Srbije, kao i predstavnici konzorcijuma koji priprema projekat (Witteveen Bos, Danski hidraulički institut, Energoprojekt).

Na sastanku su predstavljena alternativna rešenja za kritične sektore Susek, Futog, Arankina ada, Čortanovci, Beška i Preliv. Nakon predstavljanja rezultata više-kriterijumske analize alternativnih rešenja (koja podrazumeva uticaj rešenja na plovidbene uslove, uticaj na životnu sredniu i troškove implementacije), postignuta je saglasnost o najboljim rešenjima za ove sektore, što predstavlja veliki rezultat rada ovog savetodavnog tela projekta. Ova rešenja će biti dalje detaljno analizirana kroz razvijeni morfološki model u narednoj fazi projekta. Direkcija za vodne puteve se i ovom prilikom zahvaljuje učesnicima sastanka na konstruktivnom pristupu i podršci u radu ovog savetodavnog tela projekta, kao i na izraženoj spremnosti za aktivno učešće u narednim aktivnostima Foruma.

Naredni sastanak Foruma biće održan 24. oktobra 2012. godine.



Forum zainteresovanih strana projekta osnovan je u skladu sa dugoročnim opredeljenjem Direkcije za vodne puteve ka primeni modernog koncepta integralnog upravljanja unutrašnjim plovnim putevima, kao i u skladu sa identifikovanom dobrom praksom primenjenom u implementaciji sličnih projekata na reci Dunav. Integralno upravljanje unutrašnjim plovnim putevima podrazumeva težnju ka usaglašavanju interesa različitih zainteresovanih strana, uz poštovanje nacionalnog i međunarodnog pravnog okvira, uključujući, između ostalog, i Zajedničku izjavu o unutrašnjoj plovidbi i održivosti životne sredine u basenu reke Dunav (Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav - ICPDR, Dunavska komisija, Međunarodna komisija za sliv reke Save). Osnivanje ovog tela sprovedeno je uz saglasnost Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, kao donatorom sredstava za implementaciju datog projekta.

Projekat „Priprema dokumentacije za hidrotehničke radove na kritičnim sektorima na reci Dunav u Srbiji“ finansiran je od strane Evropske unije u okviru programa IPA 2010. Cilj projekta je priprema dokumentacije za izvođenje hidrotehničkih radova radi unapređenja uslova plovidbe na Dunavu. Više informacija o organizaciji i radu Foruma možete pronaći na internet prezentaciji Plovputa.


Nazad



Ključne reči za povezane vesti:
Forum zainteresovanih strana projekta



preuzimanje-dokumenata

informator

javne nabavke

foto-galerija

newsletter

Konkursi



Informator o radu
Registar administrativnih postupaka

Stakeholders' Forum


DAVID obrasci


post