Vesti

print


14.12.2023.

Povodom 75 godina od potpisivanja Beogradske konvencije i 100. konferencije Dunavske komisije, u Budimpešti je u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova i trgovine Mađarske održan svečani prijem.



Ceremoniju je otvorio državni sekretar ministarstva spoljnih poslova i trgovine, Peter Staraj, nakon čega se zvanicama obratila i predsednica Dunavske komisije, Liubov Nepop.

Događaju u Budimpešti su prisustvovali ambasadori podunavskih zemalja sa državnim delegacijama, dok je u sastavu delegacije Republike Srbije bio i direktor Direkcije za vodne puteve Aleksandar Pantelić.



18. avgusta 1948. godine u Beogradu je potpisana Dunavska konvencija čijem su ratifikovanju prisustvovali zvaničnici SSSR-a, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Ukrajine, Čehoslovačke i Jugoslavije.

Konvencijom je ugovoreno da u upravljanju rekom Dunav učestvuju samo priobalne zemlje odnosno države dunavskog sliva. Slobodna plovidba obezbeđena je za trgovačke brodove dok je plovidba bila zabranjena za ratne brodove izuzev područja na kojima su se graničile dve priobalne države gde je plovidba ratnoj mornarici bila dozvoljena samo prema ranije dogovorenom sporazumu.
Ratifikacijom dokumenta je regulisana plovidba Dunavom ali su takođe načinjeni i prvi ekološki koraci prema zaštiti reke. Konvencija je održana u avgustu 1948. u zgradi Kolarčevog narodnog univerziteta i važila je za jedan od najznačajnijih skupova ikada održanih u Beogradu.


Nazad



Ključne reči za povezane vesti:
konvencija



preuzimanje-dokumenata

informator

javne nabavke

foto-galerija

newsletter

Konkursi



Informator o radu
Registar administrativnih postupaka

Stakeholders' Forum


DAVID obrasci


post