print


05.09.2011.

Plovput info dan posvećen projektima finansiranim od strane EU održan je 02. Septembra 2011. godine u Beogradu, u organizaciji Direkcije za vodne puteve. Ovaj događaj privukao je 45 učesnika koji su predstavljali identifikovane zainteresovane strane projekata, uključujući Delegaciju EU u Republici Srbiji, Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku, Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Kancelariju za evropske integracije, Republički hidrometeorološki zavod, Upravu carina, HE Đerdap, Jugoregistar, Institut Jaroslav Černi, Privrednu komoru Srbije, Udruženje kapetana unutrašnje plovidbe, kompanije Dunav grupa agregati  i Delta d.o.o. Kladovo, Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Saobraćajni fakultet Univerziteta u Beogradu, Školu za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju i dr. Pored zainteresovanih strana iz zemlje, na skupu su učestvovali i naši partneri iz inostranstva, uključujući via donau – Austrijsku kompaniju za plovne puteve, Witteveen Bos (Holandija), Selex Sistemi Integrati (Italija), kaoi IC Consulenten (Austrjia).

Na Plovput info danu predstavljeni su sledeći projekti: NEWADA (Mreža dunavskih adminsitracija za plovne puteve), WANDA (Upravljanje brodskim otpadom na Duanvu), Implementacija rečnih informacionih servisa u Srbiji, kao i projekat Pripreme projektne i tenderske dokumentacije za hidrotehničke radove na reci Dunav u Srbiji. Pomenuti projekti izazvali su interesantnu debatu učesnika, a dominantne teme bile su: polja saradnje dunavskih administracija za plovne puteve, zaštita reke Dunav od zagađenja od brodskog otpada, korišćenje rečnih informacionih servisa (RIS) uz aktuelni program opremanja komercijalnih brodova opremom za RIS, kao i unapređenje uslova plovidbe i regulacija kritičnih sektora reke Dunav.

Učesnici Plovput info dana ocenili su da postoji potencijal za dalji razvoj unutrašnjeg vodnog trasnporta u Republici Srbiji. Pružena je podrška unapređenju uslova plovidbe na međunarodim plovnim putevima, pre svega na reci Dunav kao panevropskom transportnom koridoru VII.

Ovom prilikom zahvaljujemo se učesnicima Plovput info dana na aktivnom učešću, predlozima i sugestijama za budući rad, kao i na lepim rečima i pohvalama na ukupni rad Direkcije za vodne puteve i našim nastojanjima da se unaprede uslovi plovidbe na rekama Dunav, Sava i Tisa.

Agenda
Lista učesnika
Prezentacije
Fotografije


Nazad



Ključne reči za povezane vesti:
Info dan



preuzimanje-dokumenata

informator

javne nabavke

foto-galerija

newsletter

Konkursi



Informator o radu
Registar administrativnih postupaka

Stakeholders' Forum


DAVID obrasci


post