Vesti

print


22.06.2018.

TAIEX radionica održana je 18-19. juna 2018. godine u Beogradu, u prostorijama MGSI - Direkcije za vodne puteve (Francuska 9).

TAIEX ekspertska misija na temu Programa za povezivanje Evrope u sektoru saobraćaja (Connecting Europe Facility - CEF) prezentovaa je planirane aktivnosti u okviru Programa kroz radionicu koja je organizovana u prostorijama Direkcije za vodne puteve. Ciljevi CEF programa jesu promovisanje rasta, zapošljavanja i konkurentnosti usmeravanjem investicija u infrastrukturne projekte na evropskom nivou, posebno na nivou trans-evropske transportne mreže. 

European Commission



Sastanak su organizovali TAIEX kancelarija iz Brisela i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Predstavnici relevantnih institucija u Republici Srbiji učestvovali su sa po najviše tri učesnika, u skladu sa pozivom dostavljenim od strane Ministarstva.

Radionica je održana na srpskom jeziku, a vodio ju je g. Kristijan Ležaić iz hrvatskog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture – Direktorata za EU fondove i strateško planiranje, koji je ujedno i koordinator CEF programa u Republici Hrvatskoj.

Radionica se zasniva na razmeni informacija o metodologiji definisanja, strateškom okviru i praksi u pogledu pripreme i sprovođenja projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture, finansirane iz CEF programa. Dvodnevni program obuhvatio je i predstavljanje ključnih institucija nadležnih za sprovođenje ovih projekata na nivou Evropske unije, ali i neophodno uspostavljanje adekvatnog implementacionog okvira na nacionalnom nivou (usposatvljanje jedinice za rukovođenje projektima finansiranim iz EU fondova, revizorskog tela za pomenute projekte i slično). Učesnicima radionice prestavljeni su primeri projekata Republike Hrvatske finansiranih u okviru CEF programa, započeti u okviru CEF programskog perioda 2014-2020. Predavač je pritom naglasio i koje su to do sada poznate novine koje će biti zabeležene po otvoranju drugog poziva za CEF projekte u okviru programskog perioda 2021-2027.

Učesnici su ovom prilikom upoznati i sa detaljnom strukturom aplikacionog formulara za prijavu CEF projekata i karakterističnim rokovima za pripremu, dostavljanje i evaluaciju dokumentacije i mogućim rizicima, kao neophodnom delu predloga projekta za dobijanje sredstava iz ovog izvora finasiranja.

Više o TAIEX misiji možete pročitati na stranici: https://ec.europa.eu/taiex, a više o samom CEF programu na stranici: https://ec.europa.eu/inea/en/connecting-europe-facility.


Nazad



Ključne reči za povezane vesti:
taiex, radionica



preuzimanje-dokumenata

informator

javne nabavke

foto-galerija

newsletter

Konkursi



Informator o radu
Registar administrativnih postupaka

Stakeholders' Forum


DAVID obrasci


post