Vesti

print


12.06.2018.

Druga METEET radionica održana je 07-08. juna 2018. godine u Beogradu, u prostorijama MGSI - Direkcije za vodne puteve.

METEET (Mixed Environment Transport External Expert Team) predstavlja zajedničku inicijativu tri komisije (Evropske komisije, Dunavske komisije i Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav) usmerenu ka unapređenju kapaciteta institucija iz zemalja podunavskog sliva za integrisano planiranje i sprovođenje infrastrukturnih projekata u oblasti unutrašnjih vodnih puteva. METEET finansira Evropska komisija, a sprovodi Dunavska komisija.

Interaktivne radionice držalo je dvoje međunarodno priznatih stručnjaka iz oblasti unutrašnjeg vodnog transporta i zaštite životne sredine – Jasna Muškatirović (Srbija) i Alexander Zinke (Austrija).

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao glavni korisnik ove inicijative, pozvalo je sve zainteresovane institucije iz Republike Srbije da uzmu učešće na predmetnoj radionici, u cilju doprinosa sveobuhvatnom unapređenju institucionalnih kapaciteta u datoj oblasti.

Radni jezik Radionice bio je engleski, a Radionici je prisustvovalo 25 predstavnika relevantnih nacionalnih i internacionalnih institucija i nevladinih organizacija – Evropske komisije (Generalnog direktorata za transport – DG MOVE), Dunavske komisije (DC), Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav (ICPDR), Svetske organizacije za prirodu (WWF), Ministarstva građevinarstva, sobraćaja i infrastrukture Republike Srbije i drugih nacionalnih institucija i organizacija.

Učesnici su upoznati sa pravnim osnovom planiranja i upravljanja u domenu unutrašnjeg vodnog transporta i zaštite životne sredine i osnovnim principima integralnog pristupa kao zajedničkog faktora razvoja ove dve oblasti. Moderatori Radionice pripremiće spisak svih relevantnih dokumenata od međunarodnog i nacionalnog značaja koji su predstavljeni tokom dvodnevnog sastanka, a u cilju upoznavanja učesnika i zainteresovane javnosti sa njihovom svrhom i efektima. Posebna pažnja posvećena je transparentnom projektnom ciklusu i učešću zainteresovanih strana u okviru projekata u oblasti vodnog saobraćaja i životne sredine, pri čemu su moderatori Radionice na primerima projekata obe države ukazali i na dosadšnju praksu participativnog pristupa, kao i najvažnije usvojene principe.

Učesnicima je pored teorijskih saznanja bilo omogućeno i da interaktivno kroz diskusiju učestvuju u definisanju ključnih parametara i koraka pri koncipiranju jednog projekta u domenu vodnog transporta, pri čemu su istaknute najznačajnije zainteresovane strane za projekte u ovoj oblasti i njihovi potencijalni interesi, a na nivou Republike Srbije kao zemlje domaćina ove druge radionice.

Više o METEET inicijativi možete pronaći na zvaničnim internet prezentacijama ICPDR-a, Evropske komisije i Dunavske komisije, a detaljan program Druge radionice možete pogledati ovde.


Nazad



Ključne reči za povezane vesti:
METEET, radionica



preuzimanje-dokumenata

informator

javne nabavke

foto-galerija

newsletter

Konkursi



Informator o radu
Registar administrativnih postupaka

Stakeholders' Forum


DAVID obrasci


post