print


10.12.2010.

Predstavnica Direkcije za vodne puteve učestvovala je u sastavu državne delegacije Republike Srbije na plenarnoj sednici Centralne komisije za plovidbu Rajnom, koja je održana 08. decembra 2010. godine. Razlog učešća na ovoj sednici je priprema za podnošenje kandidature za dobijanje statusa posmatrača u ovoj organizaciji.

Centralna komisija za plovidbu Rajnom (CCNR) osnovana je završnim aktom Bečkog kongresa, održanog 1815. godine, u cilju nadzora nad sprovođenjem zajedničkih pravila i ostvarivanja bliže saradnja između rajnskih pribrežnih država. Osnovni zadaci CCNR–a ogledaju se u sprovođenju odredbi Majnhamske konvencije iz 1868. godine u cilju podizanja nivoa bezbednosti plovidbe, nastojanju da u najvećoj mogućoj meri kroz donošenje usaglašenih pravila u različitim oblastima unutrašnje plovidbe doprinese unifikaciji pravnih sistema zemalja članica CCNR–a, promoviše sve ekonomske prednosti unutrašnje plovidbe i na taj način doprinese razvoju kapaciteta flote i približavanju vodnog transporta mlađoj populaciji, razmatra žalbe po rešenjima prvostepenih instanci, imenuje članove rajnskog apelacionog tribunala i drugo. Sedište CCNR–a od 1920. godine je u Strazburu.

Značaj i uloga CCNR-a danas prevazilaze sam basen reke Rajne. CCNR ostvaruje tehničku saradnju sa najznačajnim međunarodnim organizacijama i institucijama poput Evropske unije (naročito Generalnim direktoratom za transport), Evropskom konferencijom ministara transporta i Ekonomskom komisijom Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE). U skladu sa tim, nameće se potreba da Republika Srbija, koja ima izuzetno važnu ulogu u unutrašnjem vodnom transportu na Evropskom kontinentu, i koji je još jednom potvrđen značajnom ulogom koja je data Republici Srbiji u okviru Strategije EU za dunavski region, ostvari odgovarajuću saradnju sa ovom komisijom.

Danas je takva saradnja moguća kroz sticanje statusa države posmatrača pri CCNR-u. Sticanjem navedenog statusa Republika Srbija će biti u mogućnosti da neposredno učestvuje u radu na plenarnim sednicama CCNR-a, kao i komiteta i njihovih radnih grupa, te da utiče na definisanje odgovarajućih međunarodnopravnih dokumenata koje priprema i usvaja CCNR, a koje kasnije Generalni direktorat za transport EU u najvećem broju slučajeva usvaja.


Nazad



Ključne reči za povezane vesti:
Plenarna sednica, Centralna komisija, Rajna



preuzimanje-dokumenata

informator

javne nabavke

foto-galerija

newsletter

Konkursi



Informator o radu
Registar administrativnih postupaka

Stakeholders' Forum


DAVID obrasci


post