Vesti

print


09.04.2024.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) sprovelo je Međunarodni zimski popis ptica vodenih staništa 2024. godine u akciji u kojoj je učestvovalo preko 120 ornitologa, članova i volontera.


Foto: DZPPS

Terenci i volonteri Društva su obilazili zaštićena područja u saradnji sa upravlјačima odnosno čuvarima zaštićenih područja kao i sa institucijama koje se bave zaštitom prirode i vodama u Republici Srbiji. Direkcija za vodne puteve je prethodnih godina u više navrata učestvovala u pružanju podrške ekološkim organizacijama i projektima koji su značajni za očuvanje životne sredine i voda Srbije. Ove godine je brod "Istrajni 1" bio domaćin članovima i volonterima koji su vršili popis pataka, gusaka, labudova, gnjuraca, čaplјi, galebova i drugih ptica kojima je reka Dunav prirodno stanište.


FotoDZPPS

Podaci do kojih je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije došlo u okviru ovog istraživanja koristiće se za preduzimanje narednih koraka u cilјu zaštite populacija divlјih ptica, lovnih vrsta na međunarodnom nivou i uopštenog značaja vodenih staništa za očuvanje biodiverziteta. Prikuplјeni podaci će biti objedinjeni u okviru svetske baze podataka koju vodi organizacija „Wetlands International" iz Holandije nakon čega će biti implementirani u Bernsku, Bonsku, Ramsarsku i AEWA međunarodnu konvenciju.


Foto: DZPPS


Nazad



Ključne reči za povezane vesti:
zaštita, ptica, DZPPS



preuzimanje-dokumenata

informator

javne nabavke

foto-galerija

newsletter

Konkursi



Informator o radu
Registar administrativnih postupaka

Stakeholders' Forum


DAVID obrasci


post