Vesti

print


02.04.2024.

U okviru Nacionalnog modela dualnog obrazovanja u Republici Srbiji, prostorije Direkcije za vodne puteve posetili su učenici srednje Škole za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju.



Kao jedna od institucija koja zainteresovanim srednjoškolcima pruža mogućnost organizovanja i pohađanja praktične prakse koju vode odabrani mentori, Direkciju za vodne puteve je posetilo deset učenika Škole za brodarstvu, brodogradnju i hidrogradnju u pratnji dva nastavnika nautičke grupe predmeta koji su ujedno i koordinatori za dualno obrazovanje, Miroslava Savića i Borislava Savića.



Grupu učenika i profesora dočekali su Božidar Šarenac, instruktor za dualno obrazovanje i nadzornik plovnog puta Direkcije, kao i Miroslav Grnčarski, načelnik Odelјenja za obeležavanje vodnih puteva. Učenici su ovom prilikom upoznati sa radom RIS centra odnosno funkcionalnostima i mogućnostima Sistema za praćenje plovila, gde je kroz vizuelizaciju i praktične primere i izazove sa kojima se zaposleni Direkcije susreću na terenu, prikazano zbog čega je ovaj sistem vrlo važan za obezbeđivanje sigurnosti plovidbe i unapređenje plovidbenih uslova na unutrašnjim plovnim putevima Republike Srbije.



Na osnovu Zakona o dualnom obrazovanju ("Službeni glasnik RS", br. 101/2017 i 6/2020), dualno obrazovanje je model realizacije nastave u sistemu srednjeg stručnog obrazovanja i vaspitanja, u kome se plan i program nastave i učenja obavezno sprovode na dve lokacije, u školi i u odabranoj kompaniji odnosno instituciji. Znanja i veštine učenici stiču u školi gde se sprovode teorijska nastava i vežbe, dok se kod poslodavaca sprovodi učenje kroz rad, koje podrazumeva organizovan proces tokom koga učenici u realnom radnom okruženju stiču iskustvo i znanje potrebno za rad u određenim zanimanjima.


Nazad



Ključne reči za povezane vesti:
dualno, obrazovanje



preuzimanje-dokumenata

informator

javne nabavke

foto-galerija

newsletter

Konkursi



Informator o radu
Registar administrativnih postupaka

Stakeholders' Forum


DAVID obrasci


post