Vesti

print


13.12.2023.

12. i 13. decembra 2023. godine Transportna zajednica je u Skoplјu otvorila konferenciju o regionalnim inteligentnim transportnim sistemima (ITS) „Ka povezanoj budućnosti: pružanje inteligentnih transportnih sistema na Zapadnom Balkanu“.



Konferenciju je otvorio gospodin Matej Zakonjšek, direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice nakon čega se okupljenima obratio domaćin konferencije Blagoj Bočvarski, ministar Transporta i komunikacija Severne Makedonije. Događaj je okupio regionalne ministre, stručnjake, profesionalce iz industrije i dobavlјače tehnologije sa zapadnog Balkana i šire, kako bi sarađivali i delili znanje u oblasti ITS-a u svim vidovima transporta.



Po završetku plenarne sednice koju je vodio gospodin Zakošnjek, resorni ministri zemalјa zapadnog Balkana potpisali ITS deklaraciju (Inteligentni transportni sistemi) u kojima se primenjuju informacione, komunikacione, upravljačke i druge tehnologije koje imaju za cilj poboljšanje tehnoloških i drugih operacija u okviru transportne mreže. Glavni zadatak sistema inteligentnog transporta je plasiranje bitnih informacija u realnom vremenu, koje se tiču aktuelnih uslova na transportnoj mreži, kako bi učesnici u saobraćaju imali mogućnost boljeg planiranja transporta robe, organizovanja putovanja ili pravovremenog obaveštavanja učesnika u saobraćaju na svaku situaciju koja može da utiče na bezbednost i funkcionalnost bilo koje saobraćajne mreže.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, koji je putem video poziva prisustvovao konferenciji u Skoplju i u ime Republike Srbije potpisao ITS deklaraciju, izjavio je da je razvoj saobraćaja u svim zemljama regiona uslov za rešavanje komplikovanih pitanja Zapadnog Balkana, kao ni da ujedinjena Evropa ne može da bude potpuna bez zemalja Zapadnog Balkana, ističući time važnost da i zemlje regiona postanu deo Evropske unije.

Ministar Vesić je ovom prilikom podsetio da je Srbija ove godine usvojila izmene i dopune Zakona o železnici, Zakona i interoperabilnosti železničkog sistema, kao i izmene i dopune Zakona o vazdušnom saobraćaju koji su deo naše evropske agende.



Nazad



Ključne reči za povezane vesti:
transportna, zajednica



preuzimanje-dokumenata

informator

javne nabavke

foto-galerija

newsletter

Konkursi



Informator o radu
Registar administrativnih postupaka

Stakeholders' Forum


DAVID obrasci


post