Vesti

print


04.12.2023.

Direktor Direkcije za vodne puteve Aleksandar Pantelić prisustvovao je u četvrtak 30. novembra na Svečanoj akademiji u Domu Narodne skupštine Republike Srbije povodom 150 godina metrologije u Srbiji.



Kao početak zakonske metrologije u Srbiji smatra se 1. decembar 1873. godine, kada je Narodna skupština Kneževine Srbije izglasala Zakon o merama. Ovim zakonom je u Srbiji zvanično prihvaćen decimalni metarski sistem i obrazovano Odelјenje mera pri Ministarstvu finansija Kneževine Srbije sa zadatkom da se stara o kontroli mera i poređenju pramera. Srbija je 1879. godine pristupila "Metarskoj konvenciji" kojom je uspostavlјen okvir za industrijsku, trgovinsku i društvenu primenu uspostavlјenih mera, kako u zemlјi, tako i na međunarodnom nivoiu.



Svečana akademija otvorena je intoniranjem himne Republike Srbije nakon čega je usledilo obraćanje direktora Čedomira Belića. "Direkcija za mere i dragocene metale, kao stub metrološkog sistema Srbije, je međunarodno priznata nacionalno metrološka institucija. Ima misiju da razvije odgovarajuću infrastukturu merenja, obezbeđuje tačna i poštena merenja, čija je svrha unapređenje života građana i povećanju konkurentnih privreda", izjavio je direktor Direkcije za mere i dragocene metale Republike Srbije.



Nazad



Ključne reči za povezane vesti:
svečana, akademija



preuzimanje-dokumenata

informator

javne nabavke

foto-galerija

newsletter

Konkursi



Informator o radu
Registar administrativnih postupaka

Stakeholders' Forum


DAVID obrasci


post