Вести

print


12.06.2018.

Друга МЕТЕЕТ радионица одржана је 07-08. јуна 2018. године у Београду, у просторијама МГСИ - Дирекције за водне путеве. 

METEET (Mixed Environment Transport External Expert Team) представља заједничку иницијативу три комисије (Европске комисије, Дунавске комисије и Међународне комисије за заштиту реке Дунав) усмерену ка унапређењу капацитета институција из земаља подунавског слива за интегрисано планирање и спровођење инфраструктурних пројеката у области унутрашњих водних путева. „МЕТЕЕТ” финансира Европска комисија, а спроводи Дунавска комисија.

Интерактивне радионице држало је двоје међународно признатих стручњака из области унутрашњег водног транспорта и заштите животне средине – Јасна Мушкатировић (Србија) и Александер Цинке (Аустрија).

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, као главни корисник ове иницијативе, позвало је све заинтересоване институције из Републике Србије да узму учешће на предметној радионици, у циљу доприноса свеобухватном унапређењу институционалних капацитета у датој области.

Радни језик Радионице био је енглески, а Радионици је присуствовало 25 представника релевантних националних и интернационалних институција и невладиних организација – Европске комисије (Генералног директората за транспорт – „DG MOVE”), Дунавске комисије (DC), Међународне комисије за заштиту реке Дунав (ICPDR), Светске организације за природу (WWF), Министарства грађевинарства, сабраћаја и инфраструктуре Републике Србије и других националних институција и организација.

Учесници су упознати са правним основом планирања и управљања у домену унутрашњег водног транспорта и заштите животне средине и основним принципима интегралног приступа као заједничког фактора развоја ове две области. Модератори Радионице припремиће списак свих релевантних докумената од међународног и националног значаја који су представљени током дводневног састанка, а у циљу упознавања учесника и заинтересоване јавности са њиховом сврхом и ефектима. Посебна пажња посвећена је транспарентном пројектном циклусу и учешћу заинтересованих страна у оквиру пројеката у области водног саобраћаја и животне средине, при чему су модератори Радионице на примерима пројеката обе државе указали и на досадшњу праксу партиципативног приступа, као и најважније усвојене принципе.

Учесницима је поред теоријских сазнања било омогућено и да интерактивно кроз дискусију учествују у дефинисању кључних параметара и корака при конципирању једног пројекта у домену водног транспорта, при чему су истакнуте најзначајније заинтересоване стране за пројекте у овој области и њихови потенцијални интереси, а на нивоу Републике Србије као земље домаћина ове друге радионице.

Више о „МЕТЕЕТ” иницијативи можете пронаћи на званичним интернет презентацијама „ICPDR”-а, Европске комисије и Дунавске комисије, а детаљан програм Друге радионице можете погледати овде


NazadКључне речи за повезане вести:
METEET, радионица


О нама Активности Међународне активности Пројекти Пловидба Прописи Услуге Медија центар Линкови
RSSPlovput FacebookPlovput TwitterPlovput InstagramPlovput Youtube

Вести

Вести и актуелности