print


05.09.2011.

Пловпут инфо дан посвећен пројектима финансираним од стране ЕУ одржан је 02. Септембра 2011. године у Београду, у организацији Дирекције за водне путеве. Овај догађај привукао је 45 учесника који су представљали идентификоване заинтересоване стране пројеката, укључујући Делегацију ЕУ у Републици Србији, Министарство за инфраструктуру и енергетику, Министарство животне средине, рударства и просторног планирања, Канцеларију за европске интеграције, Републички хидрометеоролошки завод, Управу царина, ХЕ Ђердап, Југорегистар, Институт Јарослав Черни, Привредну комору Србије, Удружење капетана унутрашње пловидбе, компаније Дунав група агрегати  и Делта д.о.о. Кладово, Грађевински факултет Универзитета у Београду, Саобраћајни факултет Универзитета у Београду, Школу за бродарство, бродоградњу и хидроградњу и др. Поред заинтересованих страна из земље, на скупу су учествовали и наши партнери из иностранства, укључујући “via donau” – Аустријску компанију за пловне путеве, „Witteveen Bos“ (Холандија), “Selex Sistemi Integrati“ (Италија), као и “IC Consulenten“ (Аустрија).

На Пловпут инфо дану представљени су следећи пројекти: NEWADA (Мрежа дунавских админситрација за пловне путеве), WANDA (Управљање бродским отпадом на Дуанву), Имплементација речних информационих сервиса у Србији, као и пројекат Припреме пројектне и тендерске документације за хидротехничке радове на реци Дунав у Србији. Поменути пројекти изазвали су интересантну дебату учесника, а доминантне теме биле су: поља сарадње дунавских администрација за пловне путеве, заштита реке Дунав од загађења од бродског отпада, коришћење речних информационих сервиса (РИС) уз актуелни програм опремања комерцијалних бродова опремом за РИС, као и унапређење услова пловидбе и регулација критичних сектора реке Дунав.

Учесници Пловпут инфо дана оценили су да постоји потенцијал за даљи развој унутрашњег водног траснпорта у Републици Србији. Пружена је подршка унапређењу услова пловидбе на међународим пловним путевима, пре свега на реци Дунав као паневропском транспортном коридору VII.

Овом приликом захваљујемо се учесницима Пловпут инфо дана на активном учешћу, предлозима и сугестијама за будући рад, као и на лепим речима и похвалама на укупни рад Дирекције за водне путеве и нашим настојањима да се унапреде услови пловидбе на рекама Дунав, Сава и Тиса.

Агенда
Листа учесника
Презентације
Фотографије


NazadКључне речи за повезане вести:
Инфо дан


О нама Активности Међународне активности Пројекти Пловидба Прописи Услуге Медија центар Линкови
RSSPlovput FacebookPlovput TwitterPlovput InstagramPlovput Youtube

Вести

Вести и актуелности