print


03.06.2011.
Индустријски форум у оквиру пројекта "RISING" одржан је 01. јуна 2011. године, у Кладову, у хотелу "Aquastar Danube". Организатор форума била је Дирекција за водне путеве, у сарадњи са via donau – аустријском компанијом за пловне путеве. Овај догађај је организованса циљем промоције речних информационих сервиса и њиховог значаја за развој унутрашње пловидбе у Републици Србији. Форум је окупио близу 40 учесника из земље и иностранства. Међу њима су били представници Министарства за инфраструктуру и енергетику, бродарских компанија, лука, оператера бродских преводница, Управе царина, администрација за пловне путеве, РИС оператера. Заједнички именитељ за све учеснике форума била је њихова заинтересованост и подршка даљем развоју речних информационих сервиса у Републици Србији.

Програм форума био је организован у три дела. У првом делу учесници су имали прилику да се упознају са развојно-истраживачким активностима које Дирекција за водне путеве, у сарадњи са via donau, спроводи у оквиру пројекта "RISING". Други део форума био је посвећен тренутном стању речних информационих сервиса у Републици Србији, као и плановама за њихов даљи развој. Представница Министарства за инфраструктуру и енергетику представила је законски оквир за имплементацију РИС-а у Републици Србији, док су представници Дирекције за водне путеве најавили скори почетак програма опремања пловила АИС транспондерима и развој нових услуга у оквиру РИС-а. Оцену досадашњег развоја РИС-а, као и сарадње са Дирекцијом за водне путеве, имали су прилику да изнесу представници ХЕПС Ђердап, Управе царина, Луке Београд, Удружења капетана унутрашње пловидбе, као и компаније "Dunav Grupa Agregati". Овом приликом Дирекција за водне путеве захваљује се на лепим речима којима су учесници форума оценили наш досадашњи рад, а ми обећавамо да ћемо се и у будућности трудити да на прави начин одговормо захтевима свих наших корисника. Трећи део форума био је прилика да се корисници РИС-а у Србији упознају са појединим карактеристикама РИС система у Аустрији, Немачкој, Словачкој и Румунији.

"RISING" је истраживачко-развојни пројекат који је кофинансиран у оквиру "FP7" програма ЕУ. Ради се о трогодишњем пројекту (2009-2012), чији је циљ истраживање могућности примене речних информационих сервиса у пословању приватног сектора и интеграција унутрашње пловидбе у интермодалне транспортне ланце. Дирекција за водне путеве је једина организација из Србије која је партнер на овом пројекту. Више информација о пројекту "RISING" можете пронаћи на званичној интернет презентацији пројекта (www.rising.eu), као и на интернет презентацији Дирекције за водне путеве.

Агенда
Листа учесника
Фотографије
Презентације


NazadКључне речи за повезане вести:
Индустријски форум, RISING, Кладово


О нама Активности Међународне активности Пројекти Пловидба Прописи Услуге Медија центар Линкови
RSSPlovput FacebookPlovput TwitterPlovput InstagramPlovput Youtube

Вести

Вести и актуелности