print


05.11.2009.

Током октобра 2009. године Дирекција за унутрашње пловне путеве Пловпут је извршила набавку новог модела (друге генерације) "Carmanah" соларних навигационих лампи, ознаке М650. Планирано је да се нове лампе постепено уводе и замењују претходни
модел М601, како се ове приблизавају крају свог експлоатационог века. Видљивост светла нових лампи је дупло повећана (са 3,5км на 7км), чиме се унапређује безбедност пловидбе на унутрашњим пловним путевима у Републици Србији. Поред тога, карактерише их већа поузданост и дужи век трајања од лампи претходне генерације.

О квалитету ових соларних лампи говори и податак да ће бити инсталиране, по први пут, на једној стази Формуле 1. Наиме, на стази "Yas Marina Circuit" у Абу Дабију, 01. Новембра 2009. године биће вожена прва трка у историји формуле 1 која ће почети у сумрак а завршити се по мраку. Задатак модерних соларних лампи је да олакшају возачима болида прелазак са дневних на ноћне услове вожње.

Модернизацију система обележавања унутрашњих пловних путева у Републици Србији Пловпут је започео 2004. године набавком соларних лампи прве генерације М601. До краја 2006. године, овим соларним лампама покривен је цео ток Дунава кроз Србију, а 2008. године исти систем је имплементиран на целом току реке Тисе кроз Србију.


NazadКључне речи за повезане вести:
Карманах, Соларне навигационе лампе


О нама Активности Међународне активности Пројекти Пловидба Прописи Услуге Медија центар Линкови
RSSPlovput FacebookPlovput TwitterPlovput InstagramPlovput Youtube

Вести

Вести и актуелности