Вести

print


01.07.2013.

Међународни дан Дунава - 29. јун - обележава се и ове године у Србији низом манифестација.

Кампања Дан Дунава, која се одржава под слоганом "Ја волим Дунав. Волимо га заједно", траје три месеца и обухвата централну прославу у Београду, манифестације широм 27 подунавских градова као и студентски еко камп. Централна прослава у Београду одржана је 30. јуна ове године на Ади Хуји и означила је почетак њене ревитализације. Обнављање ове јединствене градске оазе важно је јер ово место представља још једну тачку окупљања грађана на Дунаву на само неколико километара од центра Београда.

Прослава Дана Дунава покренута је пре десет година са циљем подизања свести о неопходности очувања једне од најлепших европских река, као и истицања значаја Дунава за живот и будућност више од 80 милиона људи који живе у његовом сливу. Дан Дунава представља интегрални део сарадње подунавских земаља и прославља се у свих 14 земаља потписница Међународне конвенције о сарадњи на заштити и одрживом коришћењу реке Дунав, са идејом да се подигне свест о значају очувања реке код што већег броја појединаца, као и да се апелује на рационалну употребу водних ресурса.

Иницијатор обележавања Дана Дунава у земљама широм Европе је Међународна комисија за заштиту реке Дунав (International Commission for the Protection of the Danube River – ICPDR), сачињена од представника 14 земаља подунавског региона и Еврпске уније. Мисија ове комисије је да промовише и координира одрживо и интегрално управљање водама, укључујући и заштиту, побољшање и рационалну употребу вода у циљу добробити земаља дунавског слива и њихових становника.

За више информације, посетите www.sacuvajmodunav.rs


NazadКључне речи за повезане вести:
Дан Дунава


О нама Активности Међународне активности Пројекти Пловидба Прописи Услуге Медија центар Линкови
RSSPlovput FacebookPlovput TwitterPlovput InstagramPlovput Youtube

Вести

Вести и актуелности