Вести

print


20.08.2012.

Трећи састанак Форума заинтресованих страна пројекта одржан 17. августа на броду "Истрајни I"Састанак Форума заинтересованих страна пројекта „Припрема документације за хидротехничке радове на критичним секторима на реци Дунав у Србији“, трећи по реду, одржан је 17. августа 2012. године на броду "Истрајни I", пловилу Дирекције за водне путеве. Састанак је организован на броду у складу са израженом жељом чланова Форума да се омогући обилазак критичних сектора Бешка и Прелив. Састанку су присуствовали представници организација цивилног друштва и државних институција које су заинтересоване стране пројекта (Министарство саобраћаја, Покрајински завод за заштиту природе, Светски фонд за заштиту природе (WWF), Удружење капетана Србије, "Aqua et Archaeologia", Центар за екологију и одрживи развој, Локална агенда 21 за Костолац, Национална алијанса за локални економски развој, "via Donau" - Аустријска компанија за пловне путеве, као и представници конзорцијума који припрема пројекат (Witteveen Bos).
На састанку су представљена алтернативна решења за критичне секторе Сусек, Футог, Аранкина ада, Чортановци и Бешка, након чега је уследила конструктивна дискусија о детаљима предложених алтернативних решења. Дирекција за водне путеве се и овом приликом захваљује учесницима састанка на конструктивном приступу и подршци у раду овог саветодавног тела пројекта, као и на израженој спремности за активно учешће у наредним активностима Форума.Наредни састанак Форума биће одржан 14. септембра 2012. године у Београду.

Форум заинтересованих страна пројекта основан је у складу са дугорочним опредељењем Дирекције за водне путеве ка примени модерног концепта интегралног управљања унутрашњим пловним путевима, као и у складу са идентификованом добром праксом примењеном у имплементацији сличних пројеката на реци Дунав. Интегрално управљање унутрашњим пловним путевима подразумева тежњу ка усаглашавању интереса различитих заинтересованих страна, уз поштовање националног и међународног правног оквира, укључујући, између осталог, и Заједничку изјаву о унутрашњој пловидби и одрживости животне средине у басену реке Дунав (Међународна комисија за заштиту реке Дунав - ICPDR, Дунавска комисија, Међународна комисија за слив реке Саве). Оснивање овог тела спроведено је уз сагласност Делегације Европске уније у Републици Србији, као донатором средстава за имплементацију датог пројекта.

Пројекат „Припрема документације за хидротехничке радове на критичним секторима на реци Дунав у Србији“ финансиран је од стране Европске уније у оквиру програма "IPA 2010". Циљ пројекта је припрема документације за извођење хидротехничких радова ради унапређења услова пловидбе на Дунаву. Више информација о организацији и раду Форума можете пронаћи на интернет презентацији Пловпута.


NazadКључне речи за повезане вести:
Форум заинтересованих страна пројекта


О нама Активности Међународне активности Пројекти Пловидба Прописи Услуге Медија центар Линкови
RSSPlovput FacebookPlovput TwitterPlovput InstagramPlovput Youtube

Вести

Вести и актуелности