Вести

print


21.09.2012.

Четврти састанак везан за Заједничку изјаву три речне комисије (Joint Statement) одржан 17-18. Септембра у Будимпешти

Четврти заједнички састанак
Дунавске комисије, Међународне комисије за слив реке Саве, Међународне комисије за заштиту реке Дунав и заинтересованих страна (“Joint Statement“ састанак) одржан је 17-18. септембра у Будимпешти, у седишту Дунавске комисије. Овај дводневни састанак окупио је преко 40 представника различитих међународних организација и институција попут Дунавске комисије, Међународне комисије за слив реке Саве, Међународне комисије за заштиту реке Дунав, Европске комисије, националних министарстава за транспорт и националних администрација за пловне путеве, невладиних организација за заштиту животне средине.

На састанку су представљени тренутни статуси и перспективе свих пројеката који се спроводе у подунавским земљама, а који се тичу хидротехничких радова у циљу унапређења услова пловидбе на реци Дунав.Представници Дирекције за водне путеве одржали су на овом састанку две презентације везане за пројекат „Припрема документације за хидротехничке радове на критичним секторима на реци Дунав у Србији“ и за рад Форум заинтересованих страна овог пројекта. Презентација коју су одржали представници Дирекције за водне путеве била је посвећена вредновању досадашње праксе укључивања заинтересованих страна у процес планирања мера за унапређење пловидбених услова на реци Дунав у Републици Србији, досадашњем раду Форума заинтересованих страна пројекта, као и наредним корацима у имплементацији пројекта.

Општа оцена учесника састанка (Европска комисија, Дунавска комисија, Међународна комисија за слив реке Саве, Међународна комисија за заштиту реке Дунав, дунавске администрације за пловне путеве, невладине организације за заштиту животне средине) је да се пројекат који Дирекција за водне путеве имплементира у Србији планира и спроводи у складу са начелима "Joint Statement"-а, као и да представља пример најбоље забележене праксе у домену укључивања заинтересованих страна у фази планирања мера за унапређење пловидбених услова на реци Дунав. Представници Дирекције за водне путеве позвали су све учеснике састанка да учествују на наредним састанцима Форума заинтересованих страна пројекта у Србији и понудили на располагање своја искуства свим заинтересованим дунавским администрацијама за пловне путеве.

Наредни заједнички састанак Дунавске комисије, Међународне комисије за слив реке Саве, Међународне комисије за заштиту реке Дунав и заинтересованих страна (“Joint Statement“ састанак) биће одржан 2013. године у Загребу, у седишту Међународне комисије за слив реке Саве.


NazadКључне речи за повезане вести:
Joint Statement


О нама Активности Међународне активности Пројекти Пловидба Прописи Услуге Медија центар Линкови
RSSPlovput FacebookPlovput TwitterPlovput InstagramPlovput Youtube

Вести

Вести и актуелности