Вести

print


27.06.2012.

Одржан први састанак Форума заинтресованих страна пројекта „Припрема документације за хидротехничке радове на критичним секторима на реци Дунав у Србији“

Први састанак Форума заинтересованих страна пројекта „Припрема документације за хидротехничке радове на критичним секторима на реци Дунав у Србији“ одржан је 26. јуна 2012. године у Београду, у згради Дирекције за водне путеве. Састанку су присуствовали представници организација цивилног друштва и државних институција које су заинтересоване стране пројекта (Министарство за инфраструктуру и енергетику, Министарство животне средине, рударства и просторног планирања, Делегација Европске уније у Републици Србији, Канцеларија за европске интеграције, Покрајински завод за заштиту природе, Дирекција за воде – национални „ICPDR“ кординатор, Светски фонд за за заштиту природе (WWF), Привредна комора Србије, Удружење капетана Србије, „Aqua et Archaeologia“, „via donau“ – Аустријска компанија за пловне путеве, као и представник медија – дневне новине Политика). Дирекција за водне путеве се и овом приликом захваљује учесницима састанка на подршци успостављању овог саветодавног тела пројекта и израженој спремности за активно учешће у наредним активностима Форума.

Састанку Форума претходио је састанак представника Дирекције за водне путеве са господином Пхилип Wеллер-ом, извршним секретаром Међународне комисије за заштиту реке Дунав (ИЦПДР), одржан 25. јуна 2012. године у Београду.

Форум заинтересованих страна пројекта основан је у складу са дугорочним опредељењем Дирекције за водне путеве ка примени модерног концепта интегралног управљања унутрашњим пловним путевима, као и у складу са идентификованом добром праксом примењеном у имплементацији сличних пројеката на реци Дунав. Интегрално управљање унутрашњим пловним путевима подразумева тежњу ка усаглашавању интереса различитих заинтересованих страна, уз поштовање националног и међународног правног оквира, укључујући, између осталог, и Заједничку изјаву о унутрашњој пловидби и одрживости животне средине у басену реке Дунав (Међународна комисија за заштиту реке Дунав – „ICPDR“, Дунавска комисија, Међународна комисија за слив реке Саве). Оснивање овог тела спроведено је уз сагласност Делегације Европске уније у Републици Србији, као донатором средстава за дати пројекат.

Наредни састанак Форума биће одржан 13. јула 2012. године у Београду.

Пројекат „Припрема документације за хидротехничке радове на критичним секторима на реци Дунав у Србији“ финансиран је од стране Европске уније у оквиру програма „IPA 2010“. Циљ пројекта је припрема документације за извођење хидротехничких радова којима би се унапредили услови пловидбе на Дунаву, као међународном транспортном коридору VII.


NazadКључне речи за повезане вести:
Форум заинтересованих страна пројекта


О нама Активности Међународне активности Пројекти Пловидба Прописи Услуге Медија центар Линкови
RSSPlovput FacebookPlovput TwitterPlovput InstagramPlovput Youtube

Вести

Вести и актуелности