Вести

print


14.12.2023.

Поводом 75 година од потписивања Београдске конвенције и 100. конференције Дунавске комисије, у Будимпешти је у организацији Министарства спољних послова и трговине Мађарске одржан свечани пријем.Церемонију је отворио државни секретар министарства спољних послова и трговине, Петер Старај, након чега се званицама обратила и председница Дунавске комисије, Лиубов Непоп.

Догађају у Будимпешти су присуствовали амбасадори подунавских земаља са државним делегацијама, док је у саставу делегације Републике Србије био и директор Дирекције за водне путеве Александар Пантелић.18. августа 1948. године у Београду је потписана Дунавска конвенција чијем су ратификовању присуствовали званичници СССР-а, Бугарске, Мађарске, Румуније, Украјине, Чехословачке и Југославије.

Конвенцијом је уговорено да у управљању реком Дунав учествују само приобалне земље односно државе дунавског слива. Слободна пловидба обезбеђена је за трговачке бродове док је пловидба била забрањена за ратне бродове изузев подручја на којима су се граничиле две приобалне државе где је пловидба ратној морнарици била дозвољена само према раније договореном споразуму.

Овом конвенцијом је регулисана пловидба Дунавом али су такође начињени и први еколошки кораци према заштити реке. Конвенција је одржана у августу 1948. у згради Коларчевог народног универзитета и важила је за један од најзначајнијих скупова икада одржаних у Београду.


NazadКључне речи за повезане вести:
конвенција


О нама Активности Међународне активности Пројекти Пловидба Прописи Услуге Медија центар Линкови
RSSPlovput FacebookPlovput TwitterPlovput InstagramPlovput Youtube

Вести

Вести и актуелности