Вести

print


13.12.2023.

12. и 13. децембра 2023. године Транспортна заједница је у Скопљу отворила конференцију о регионалним интелигентним транспортним системима (ИТС) „Ка повезаној будућности: пружање интелигентних транспортних система на Западном Балкану“.Конференцију је отворио господин Матеј Закоњшек, директор Сталног секретаријата Транспортне заједнице након чега се окупљенима обратио домаћин конференције Благој Бочварски, министар Транспорта и комуникација Северне Македоније. Догађај је окупио регионалне министре, стручњаке, професионалце из индустрије и добављаче технологије са западног Балкана и шире, како би сарађивали и делили знање у области ИТС-а у свим видовима транспорта.По завршетку пленарне седнице коју је водио господин Закошњек, ресорни министри земаља западног Балкана потписали ИТС декларацију (Интелигентни транспортни системи) у којима се примењују информационе, комуникационе, управљачке и друге технологије које имају за циљ побољшање технолошких и других операција у оквиру транспортне мреже. Главни задатак система интелигентног транспорта је пласирање битних информација у реалном времену, које се тичу актуелних услова на транспортној мрежи, како би учесници у саобраћају имали могућност бољег планирања транспорта робе, организовања путовања или правовременог обавештавања учесника у саобраћају на сваку ситуацију која може да утиче на безбедност и функционалност било које саобраћајне мреже.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, који је путем видео позива присуствовао конференцији у Скопљу и у име Републике Србије потписао ИТС декларацију, изјавио је да је развој саобраћаја у свим земљама региона услов за решавање компликованих питања Западног Балкана, као ни да уједињена Европа не може да буде потпуна без земаља Западног Балкана, истичући тиме важност да и земље региона постану део Европске уније.

Министар Весић је овом приликом подсетио да је Србија ове године усвојила измене и допуне Закона о железници, Закона и интероперабилности железничког система, као и измене и допуне Закона о ваздушном саобраћају који су део наше европске агенде.NazadКључне речи за повезане вести:
транспортна, заједница


О нама Активности Међународне активности Пројекти Пловидба Прописи Услуге Медија центар Линкови
RSSPlovput FacebookPlovput TwitterPlovput InstagramPlovput Youtube

Вести

Вести и актуелности