Вести

print


22.06.2018.

„TAIEX” радионица одржана је 18-19. јуна 2018. године у Београду, у просторијама МГСИ - Дирекције за водне путеве (Француска 9).

„TAIEX” експертска мисија на тему Програма за повезивање Европе у сектору саобраћаја (Цоннецтинг Еуропе Фацилитy - ЦЕФ) презентоваа је планиране активности у оквиру Програма кроз радионицу која је организована у просторијама Дирекције за водне путеве. Циљеви ЦЕФ програма јесу промовисање раста, запошљавања и конкурентности усмеравањем инвестиција у инфраструктурне пројекте на европском нивоу, посебно на нивоу транс-европске транспортне мреже.  

European CommissionСастанак су организовали „TAIEX” канцеларија из Брисела и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Представници релевантних институција у Републици Србији учествовали су са по највише три учесника, у складу са позивом достављеним од стране Министарства.

Радионица је одржана на српском језику, а водио ју је г. Кристијан Лежаић из хрватског Министарства мора, промета и инфраструктуре – Директората за ЕУ фондове и стратешко планирање, који је уједно и координатор ЦЕФ програма у Републици Хрватској.

Радионица се заснива на размени информација о методологији дефинисања, стратешком оквиру и пракси у погледу припреме и спровођења пројеката у области саобраћајне инфраструктуре, финансиране из „CEF” програма. Дводневни програм обухватио је и представљање кључних институција надлежних за спровођење ових пројеката на нивоу Европске уније, али и неопходно успостављање адекватног имплементационог оквира на националном нивоу (успосатвљање јединице за руковођење пројектима финансираним из ЕУ фондова, ревизорског тела за поменуте пројекте и слично). Учесницима радионице престављени су примери пројеката Републике Хрватске финансираних у оквиру „CEF” програма, започети у оквиру „CEF” програмског периода 2014-2020. Предавач је притом нагласио и које су то до сада познате новине које ће бити забележене по отворању другог позива за „CEF” пројекте у оквиру програмског периода 2021-2027.

Учесници су овом приликом упознати и са детаљном структуром апликационог формулара за пријаву „CEF” пројеката и карактеристичним роковима за припрему, достављање и евалуацију документације и могућим ризицима, као неопходном делу предлога пројекта за добијање средстава из овог извора финасирања.

Више о „TAIEX” мисији можете прочитати на страници:: https://ec.europa.eu/taiex, а више о самом „CEF” програму на страници: https://ec.europa.eu/inea/en/connecting-europe-facility.


NazadКључне речи за повезане вести:
taiex, радионица


О нама Активности Међународне активности Пројекти Пловидба Прописи Услуге Медија центар Линкови
RSSPlovput FacebookPlovput TwitterPlovput InstagramPlovput Youtube

Вести

Вести и актуелности